Doprava zdarma od 1500,-

Pro lepší pocit v bříše

K nadýmání dochází po požití těžko stravitelných jídel nebo při zpomalení funkce střev kvůli nedostatku pohybu a stravě s nízkým obsahem živin. Přetrvávají-li příznaky delší dobu, je dobré objasnit možné klinické příčiny s lékařem. Jak se lze nepříjemnému pocitu plnosti bránit? Nejlepším způsobem je jíst lehce stravitelná jídla…

K nadýmání dochází po požití těžko stravitelných jídel nebo při zpomalení funkce střev kvůli nedostatku pohybu a stravě s nízkým obsahem živin. Přetrvávají-li příznaky delší dobu, je dobré objasnit možné klinické příčiny s lékařem.
Jak se lze nepříjemnému pocitu plnosti bránit?

Nejlepším způsobem je jíst lehce stravitelná jídla neobsahující složky, které potíže často způsobují: vyhýbejte se syrové cibuli, paprice, okurce nebo rajčatům, těžko stravitelné zelenině jako je košťálová zelenina a zelí, luštěninám, syrovým jablkům a hruškám, smaženým jídlům typu řízek nebo smažené kuře, dezertům pečeným na tuku, čerstvému (ještě teplému) chlebu a syceným nápojům.

Dávejte přednost vařené zelenině jako je špenát, dýně, fenykl nebo cuketa a připravujte jídlo s nízkým obsahem tuku, protože tuk prodlužuje dobu, po kterou jídlo zůstává v žaludku. Vhodné metody přípravy jsou vaření v páře, vaření, smažení na teflonové pánvi nebo grilování. Důležité je také množství: vnímejte svůj pocit sytosti a nejezte příliš velké porce, které zatěžují žaludek. Podpořit trávení a bránit nadýmání mohou i enzymy. Při žaludečních potížích pomohou také účinné látky artyčoku. Artyčok je rostlina podobná bodláku, která je velmi rozšířená zejména ve středomořských zemích, kde je významným zdrojem karotenoidů (např. betakarotenu).

Hořčiny, např. cynarin, které jsou obsaženy ve vnějších listech, se používají při výrobě léků a mohou zmírnit nadýmání. Ke konzumaci je však vhodná pouze spodní dužnatá část šupinatých listů a květní báze. Chuť artyčoků je popisována jako jemně trpká až lehce nahořklá. Artyčok se podává vcelku a jí se rukama. Nejdříve se otrhávají listy a namáčí se do zálivky, nakonec se vykouše dužina ze spodní části.

Artyčoky s paprikovou zálivkou

Ingredience na 4 porce:

  • 4 velké artyčoky
  • 1 citron
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/8 l bílého vína
  • 1 svazek polévkové zeleniny
  • sůl, pepř
  • Papriková zálivka:
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce octa (ocet sherry)
  • 2 lžíce vody
  • 1 svazek nasekané pažitky
  • ¼ červené, ¼ žluté a ¼ zelené papriky, každá nakrájená na malé kostičky
  • 2 šalotky nakrájené na malé kostičky
  • sůl, pepř

Příprava:

Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu s bílým vínem, polévkovou zeleninou, olivovým olejem a kořením. Mezitím nakrájejte citron na plátky. Odstraňte stonek a tvrdé listy ze spodní strany artyčoku. Nůžkami zkraťte špičky listů asi o 1 cm a kuchyňským provázkem přivažte k horní a spodní části každého artyčoku 1 plátek citronu. Artyčoky vařte ve vývaru asi 30 minut. Na zálivku smíchejte všechny suroviny dohromady. Před podáváním odstraňte plátky citronu a podávejte se zálivkou. Dobrou chuť! Mimochodem, co dalšího artyčok umí, se dozvíte zde.